Skip to content

De invloed van alcohol op spiermassa


Kun jij genieten van een glas wijn, een biertje of een cocktail? Dat moet kunnen op zijn tijd. Toch is het goed om in je achterhoofd te houden wat voor invloed alcohol heeft op ons lichaam. Ik vertel je hier waarom;

1. Eiwitsynthese en herstel:
Alcohol kan de eiwitsynthese in het lichaam beïnvloeden, wat van invloed kan zijn op het herstelproces na een intensieve training. Eiwitsynthese is essentieel voor het opbouwen en repareren van spierweefsel. Overmatig alcoholgebruik kan deze processen vertragen, wat uiteindelijk kan resulteren in een trager spierherstel.

2. Testosteron en groeihormoon:
Alcohol kan de productie van testosteron en groeihormoon verminderen, hormonen die cruciaal zijn voor de spiergroei. Lage niveaus van deze hormonen kunnen de spieropbouw belemmeren en het behalen van fitnessdoelen bemoeilijken.

3. Voedingsstoffenopname:
Alcohol kan de opname van voedingsstoffen beïnvloeden, waaronder vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor spierfunctie en herstel. Het kan ook leiden tot uitdroging, wat nadelig is voor de algehele prestaties en het herstel van het lichaam.

4. Calorieën en vetopslag:
Alcoholische dranken bevatten vaak veel calorieën. Overmatige alcoholconsumptie kan leiden tot een overschot aan calorieën en uiteindelijk tot vetopslag. Te veel lichaamsvet kan de zichtbaarheid van spierdefinitie verminderen.

Een drankje op zijn tijd kan misschien maar het advies is en blijft matiging en bewustzijn. Geniet met mate en zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Vergeet niet dat goede voeding en voldoende rust even belangrijk zijn als regelmatige lichaamsbeweging.


Wil jij advies op maat d.m.v. training en coaching naar een gezonde en vitale leefstijl? Stuur ons een mail met je (hulp) vraag en wij gaan samen aan de slag! Mail ons via info@yourpersonaltraining.nl


Copyright © Your Personal Training