Skip to content

Voeding en nachtrust

Het tijdstip van eten en het soort eten kan van invloed zijn op de slaapkwaliteit. Hier zijn do’s en don’ts te vinden voor een goede nachtrust.
Koffie kan de nachtrust verstoren door het stofje cafeïne. Dit stofje zet de hersenen, nieren, maag en darmen aan en verdrijft de vermoeidheid waardoor iemand moeilijker in slaap kan komen. Cola, chocola en zwarte en groene theesoorten bevatten ook cafeïne. Vermijd deze producten een aantal uur voor het slapengaan.

Met alcohol kun je sneller in slaap vallen, maar zorgt er ook voor dat je minder diep slaapt. Alcohol kan ook akelige dromen, meer zweten en hoofdpijn veroorzaken. De kwaliteit van de nachtrust gaat dus achteruit.

Een klein beetje nicotine kan iemand slaperig maken. Maar wanneer iemand regelmatig rookt heeft de nicotine hetzelfde effect als cafeïne. Mensen die roken komen over het algemeen moeilijker in slaap, worden vaker wakker en slapen minder diep dan niet-rokers.

Er zijn ook producten die een goede nachtrust kunnen stimuleren.
Tryptofaan is een stof waardoor iemand zich zowel plezier als slaperig kan gaan voelen. Het zit onder andere in notenpasta, yoghurt, tonijn, dadels en bananen. Het kan helpen om een van deze producten een half uur tot uur voor het slapengaan te eten.

Tryptofaan zorgt voor een stijging van serotonine in het lichaam. Het hormoon serotonine maakt iemand rustiger. Koolhydraten in volkorencrackers en volkorenbrood zorgen ervoor dat tryptofaan sneller je brein bereikt. Een lichte snack met deze koolhydraten kan dus helpen om makkelijker in slaap te komen.

De tijdstippen van eten kan ook van invloed zijn op de nachtrust. Zorg dat er minimaal 3 uur tussen de avondmaaltijd en het tijdstip van slapengaan zit. Een half uur tot uur voor het slapengaan kan er gekozen worden voor een lichte snack. Slapen met een lege maag bevordert de nachtrust niet.

Bron: Benfit.nl

Copyright © Your Personal Training