Wist je dat Martin....

Hi Martin, wereldkampioen Eskrima? Wat is Eskrima eigenlijk?
Eskrima is een Filipijnse martial art dat beoefend wordt met rotan stokken van ongeveer 70cm lang. Deze stok symboliseert de machete, waar men vroeger oorlog mee voerde. In 1524 werd de ontdekkingsreiziger Magellan door LapuLapu m.b.v. zijn Eskrima gedood tijdens een invasie van de Spanjaarden op het eiland Cebu.
Tegenwoordig wordt het Eskrima dus met een rotan stok beoefend, maar ook omgaan met een mes (verdedigen en aanvallen) en ongewapende technieken (pangamut) horen bij het Eskrima. Heel compleet dus en erg leuk!

Ok, ok, maar Wereldkampioen?
Ja, dat ben ik inderdaad geweest, in 2002 werd ik Wereldkampioen tijdens de Wereldkampioenschappen in Londen. Het was een mooie tijd!

Heb je ook nog andere titels behaald?
Jazeker! In 2003 werd ik Nederlands kampioen en in 2005 ook nog Europees kampioen. In 2004 werd ik helaas in de halve finale op het WK uitgeschakeld…

Dat is al een tijd geleden, doe je geen wedstrijden meer?
Nee, na de EK in 2005 ben ik gestopt met de full contact wedstrijden.

En wat ga je in de toekomst nog doen?
Nou, toevallig zijn we toch weer aan het trainen voor de WK eind oktober van dit jaar. Tja, het gaat dan toch weer kriebelen, kan ik het na 10 jaar nog? En ja, daarom heb ik besloten om weer mee te gaan doen aan de WK in België en het is lekker dichtbij.

Nou, houd ons op de hoogte en veel succes op het WK!
Dank je wel! Gaat goed komen.