Skip to content

Aandachtig eten

Eten achter de tv of achter het bureau leidt tot méér eten. Als je wilt afvallen is het belangrijk aandachtig te zijn tijdens de maaltijd.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dit. Zo is er een onderzoek geweest waarbij proefpersonen werden afgeleid tijdens het eten: ze moesten allerlei dingen onthouden terwijl ze aten. Achteraf bleek dat ze het eten minder sterk vonden smaken dan als ze niet afgeleid werden.

Door de focus op een andere activiteit is er minder cognitieve capaciteit over om aandacht te schenken aan de smaak. Vanwege de verminderde smaak ga je vervolgens compenseren door meer zout of zoet aan het eten toe te voegen of door simpelweg meer te eten. Ook kan het zijn dat het verzadigingsgevoel niet wordt herkend en de herinnering aan eten niet goed wordt opgeslagen.

Beperkte aandacht voor eten resulteert op die manier dus in een ongezond eet- en drinkpatroon en vergroot de kans op overeten. Dit probleem van beperkte aandacht treedt op als er televisie wordt gekeken tijdens het eten, wordt doorgewerkt tijdens de lunch, maar ook bij het lezen van de krant of het voeren van een gesprek.

Voor mensen die willen afvallen is het dus belangrijk om maaltijden en snacks bewust te eten en op te letten op wat en hoeveel er wordt gegeten.

Copyright © Your Personal Training