Blog

Stella “ik kan meer dan ik dacht, en dat is tof”

Veel mensen denken dat je bij een personal trainer en coach alleen komt voor het verliezen van gewicht (afvallen). Maar niets is minder waar: aankomen in gewicht, sterker worden én meer vertrouwen krijgen in je eigen kunnen. Lees hier het verhaal van Stella (25 jaar) over vertrouwen krijgen in je eigen kunnen en leren hoe je met een lichamelijke beperking toch bijna alles kunt blijven doen op sportgebied.

Twee jaar geleden stond Stella (25 jaar) volop in het bruisende studentenleven: ze studeerde economie, woonde in Amsterdam, was actief bij een vereniging, had een rijk sociaal leven en deed volop aan hockey. Dat veranderde toen ze plotsklaps een hersenbloeding kreeg. Afgelopen twee jaar heeft Stella hard aan haar herstel gewerkt. Van niet kunnen praten en lopen, naar weer gesprekken kunnen voeren en zelfstandig van A naar B kunnen bewegen.

Een intensief proces waarin ze opnieuw moest leren communiceren en bewegen. Weer leren praten en lezen, maar ook leren bewegen met haar ‘nieuwe lichaam’, haar rechterarm die helemaal verlamd is en haar rechterbeen die niet volledig functioneert en reageert op prikkels. Met de fysio leerde ze weer lopen, de trap op en af gaan, weer zelfstandig kunnen opstaan en zitten. De normale motorische bewegen voor in het dagelijks leven had ze weer onder de knie.

Echter, echt weer bewegen en sporten zoals vroeger, dat is waar Stella het liefste naar toe terug zou willen. Onder de mensen zijn en net zoals ieder ander naar de sportschool gaan om daar zelf zonder begeleiding te trainen, was Stella haar doel. Om daar te komen, en meer vertrouwen te krijgen in haar eigen kunnen, wilde Stella onder begeleiding van een vrouwelijke personal trainer gaan trainen. Via Edwin van de Sar foundation kwam Stella met Your Personal Training en Trainen met Tessa in contact.

Stella: “Ik vind het heel fijn om weer bezig te zijn en vooral om dat te doen door bij Tessa te trainen. Ik wilde weer sporten in een omgeving met andere mensen, maar wel onder begeleiding. Om zo meer vertrouwen te krijgen wat en hoe ik oefeningen kan doen. Ook wilde ik wel weer wat strakker worden in de buik, billen en benen.”

Tessa en Stella trainen nu buiten vanwege de lockdown en zelfs met beperkte middelen en materialen kan er op die manier toch worden gesport. “Ik vind het lekker om buiten bezig te zijn! Ik hoef maar kwartiertje te fietsen om bij Tessa te sporten. Dat is ook fijn. En het voelt lekker om weer oefeningen te doen en mijn spieren te voelen werken.”

De uitdaging waar Tessa en Stella samen voor stonden was samen ontdekken op welke manier Stella oefeningen straks volledig zelfstandig kan doen door wat trucjes toe te passen. “Ik merk dat mijn rechterbeen, die helemaal verlamd is geweest, maar nu wel deels kan gebruiken, sterker wordt door het trainen. Tessa geeft mij stap voor stap elke training een kleine uitdaging om mijn rechterbeen te gebruiken. Ze let er op dat ik niet stiekem mijn trucjes toepas om zo mijn rechterbeen te ontzien, maar dat we juist mijn been prikkelen. Ook ziet Tessa goed wanneer ik gefrustreerd raak als iets niet goed lukt, zoals met het maken van squats. We zijn gaan kijken hoe ik de squat wel kan maken door elastieken te gebruiken. Nu squat ik weer met wat gewicht.”

En of het trainen al effect heeft? “Ik kan bewegingen beter maken en voel dat mijn benen sterker worden. Eigenlijk ontdek ik zo dat ik meer kan dan ik dacht, en dat is tof.”

– waarom ben je bij mij komen trainen?
Ik zocht op Basic-Fit voor een vrouw met een personal training. En voor mij vind het heel fijn en ik vind het bezig zijn met Tessa.

– hoe vind je het trainen bij mij?
Net goed! Ik vind het lekker oefeningen zijn, ook buiten bezig zijn! Ik zit ook op de fiets naar Lunetten. Het is kwartiertje/20minuten fietsen net genoeg!

– wat heb je geleerd?
Veel meer!! Ik heb een hersenbloeding gehad 2 jaar geleden. Rechterbeen en rechterarm waren verlamming. Maar nu doe ik mijn rechte been het bezig gaat en krachtig zijn.

– wat wil je nog leren?
Ik wil eigenlijk minder scheef voor mijn been.
Ik wil graag sterker in mijn arm. En wil ik belangrijk voor mij dat is cardio 🙂

Skeeleren

Skeeleren is een heerlijke sport voor jong en oud om in fit te blijven.

Het skeeleren gaat al terug naar rond 1700 om iets te bedenken als er geen ijs lag. De skeeler leek toen nog op een schaats waar de ijzers waren vervangen door wielen. Inmiddels zijn skeelers een stuk comfortabeler en hebben ze een veel mooier design gekregen. Ook zijn de wielen nu zo gemaakt dat je er makkelijk lange afstanden op kunt afleggen en zijn ze dus heel geschikt om buiten een tocht mee te maken.

Er zijn een aantal redenen waarom skeeleren is aan te bevelen.
1. Het is heel gezond! Je bent lekker in de buitenlucht én in beweging.
2. Het is een leuke work-out: je traint wel je conditie, bovenbenen en buik-, bil- en rugspieren.
3. Je komt op mooiere plekken: doordat je langere afstanden af kunt leggen dan met wandelen of hardlopen kom je op plekken die je normaal niet ziet. Als je wat meer ervaring hebt kun je zelfs dagtochten doen!
4. Je zet je verbranding aan het werk: doordat je hartslag omhoog gaat wordt je vetverbranding gestimuleerd. Met skeeleren verbrand je ongeveer net zoveel calorieën als met een rondje hardlopen.
5. Het is een leuk uitje: skeeleren kan altijd, ook nu, door de corona maatregelen, binnen sporten niet altijd mogelijk is.

Een opgeruimd huis

Wist je dat een rommelig huis kan zorgen voor een rommelig brein? Rommel kan invloed hebben op je emoties, gedrag, beslissingen, stress en slaapkwaliteit. Hoe zit dat precies?
Rommel zorgt voor uitstelgedrag, je wordt minder productief en krijgt meer neigingen om werk te verschuiven naar een ander moment.
Rommel zorgt voor een overprikkeld brein. Doordat er heel veel gebeurt in je gezichtsveld wordt je aandacht verspreid. Ondertussen is je aandacht niet bij dingen die wél aandacht moeten krijgen. Je concentratie kan verminderen en het is moeilijker om informatie op te nemen en te verwerken.
Rommel geeft stress. Uit onderzoek lijkt dat een rommelig huis kan zorgen voor een verhoogd cortisolgehalte. Dit gehalte daalt ’s nachts ook niet meer naar een normaal niveau. Stressen dus!
Rommel zorgt voor meer rommel: tussen al bestaande rommel valt een nieuw stapeltje papieren, theekopje of verkreukeld bonnetje niet op. Voorkom dat de rommel blijft groeien door je huis opgeruimd te houden.

Maar hoe krijg je het voor elkaar dat je huis niet langzaam steeds rommeliger wordt?

  • Kies een klein, afgebakend doel: de eettafel of die ene keukenla met rommeltjes. Pas als dit af is ga je naar je volgende opruimdoel.
  • Bewaar minder: als je iets een tijd niet hebt gebruikt kan het weg. Mocht je het toch ooit nog nodig hebben dan kun je het vaak lenen of huren.
  • Geef dingen een vaste plek in huis.
  • Koop niet teveel nieuwe spullen: iets nieuws erin betekent iets ouds eruit. Denk ook goed na voordat je iets nieuws koopt: heb je het echt nodig? Vaak vraag je jezelf een paar dagen later af waarom je iets ook alweer wilde hebben.

Kerstmenu 2020

Voorgerecht: Salade van cantharellen en geitenkaas
Ingrediënten voor 4 personen:
4 mini/baby romaine sla kropjes
1 doosje cantharellen
80 gram verse geitenkaas
4 theelepels honing
2 eetlepels olijfolie
Paar blaadjes verse salie

Bereidingswijze:
Maak de cantharellen schoon en scheur ze in kleinere stukken. Was de sla en snijd elke krop in de lengte doormidden. Grill de stukken sla kort in een grillpan zonder olie. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en frituur enkele blaadjes salie. Haal de salie uit de pan en bak de cantharellen tot deze zacht en gaar zijn.
Leg op een bordje 2 stukjes gegrilde romaine sla. Verbrokkel 20 gram geitenkaas over elk bordje en verdeel de cantharellen erover. Garneer met wat honing en de gefrituurde salie.

143 kcal pp. 8.7g vet, 2.9g vv, 5 gram eiwit, 10 gram koolhydraten

Hoofdgerecht: Pasta al nero met kabeljauw
Ingrediënten voor 4 personen:
300 gram zwarte spaghetti of tagliatelle (gekleurd met inktvisinkt)
4 moten kabeljauw
500 gram mini trostomaatjes
2 eetlepels olijfolie
8 plakjes parmaham
4 eetlepels groene of rode pesto

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en bewaar een beetje kookvocht. Meng wat kookvocht met de pesto tot je een mooie saus hebt. Wrijf 4 moten kabeljauwfilet in met olijfolie en breng op smaak met wat peper en zout. Leg de stukken vis in een ovenschaal en leg op elk stuk vis een takje met trostomaatjes. Zet de ovenschaal in de oven en bak de stukken vis in ongeveer 15 minuten gaar. Bak de plakjes parmaham in een droge pan krokant en leg op een stuk keukenpapier.
Serveer de pasta in porties op een bord en leg een stuk vis met tomaatjes er bovenop. Garneer met de pestosaus en plakjes ham.

545 kcal pp, 15.6g vet, 3.1g vv, 44.2g eiwit, 53g koolhydraten

Hoofdgerecht vega: Pasta al nero met vegan coquilles
Ingrediënten voor 4 personen:
300 gram zwarte spaghetti of tagliatelle (gekleurd met inktvisinkt)
4 koningsoesterzwammen
Verse knoflook naar smaak
500 gram mini trostomaatjes
2 eetlepels olijfolie
4 eetlepels groene of rode pesto

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en bewaar een beetje kookvocht. Meng wat kookvocht met de pesto tot je een mooie saus hebt. Snijd de stelen van de oesterzwam in plakken van ongeveer 4 cm dik. Breng op smaak met wat peper en zout. Verwarm 2 eetlepels olijfolie en bak de stukken oesterzwam in 3 tot 5 minuten aan weerszijden goudbruin. Bak de laatste minuut ook verse knoflook mee. Pof de tomaten in de oven in ongeveer 15 minuten gaar.
Serveer de pasta op een bord en verdeel de ‘coquilles’ over de pasta. Garneer met de tomaten en pestosaus

388 kcal pp, 11g vet, 1.7g vv, 13.3g eiwit, 54g koolhydraten

Nagerecht: Fris laagjesdessert
Ingrediënten voor 4 personen:
500 ml magere kwark met citroensmaak
400 gram diepvriesframbozen
30 gram geschaafde amandelen
40 gram pure chocolade

Bereidingswijze:
Laat de frambozen ontdooien en prak deze met een vork.
Neem 4 glaasjes en vul deze met laagjes van kwark, frambozen en geraspte chocolade en amandelen.

200 kcal pp, 8g vet, 12.2g eiwit, 16.7g koolhydraten

 

Bewust boodschappen doen

Wil je wat geld besparen en minder voedsel verspillen? Maak het je doel om in 2021 duurzamer boodschappen te doen! Met de volgende tips kun je meteen aan de slag.

  1. Heb je voor het ene recept hazelnoten nodig en voor het ander pompoenpitten of walnoten? Koop zakjes met gemengde noten of pitten. Zo heb je van alles wat, koop je niet te veel en ga je verspilling tegen.
  2. Eigenlijk weten we het wel: maak een lijstje! Kies elke week een moment om de volgende week te plannen. Kijk wat er nog in de voorraadkast en koelkast ligt en maak die producten zoveel mogelijk op, vooral producten die niet lang meer houdbaar zijn. Er zijn allerlei websites waar je losse producten in kunt voeren, de website zoekt hier dan een passend recept bij.
  3. Gooi restjes niet zomaar weg. Door restjes groenten te bakken met een ei heb je een heerlijke lunch voor de volgende dag en van overgebleven aardappelen of pasta kun je nog een lekkere salade maken.
  4. Let op aanbiedingen maar trap er niet te snel in. Een aanbieding op producten die lang houdbaar zijn, zoals pasta en rijst, is vaak heel nuttig. Maar aanbiedingen op kort houdbare producten die je waarschijnlijk niet op gaat krijgen zijn zonde van het geld en zorgen voor verspilling.
  5. Vervang! Heb je nog lasagnebladen liggen maar geen spaghetti meer? Maak je spaghettigerecht dan gewoon met stukjes lasagnebladen. Ook lekker!
  6. En tot slot: geef jezelf een tijdslimiet. Hoe korter je in de winkel bent, hoe minder snel je door alle verkooptrucs verleid wordt.

Eet in balans

Dat balans belangrijk is weten we inmiddels wel. Het is echter moeilijk om elke dag, bij elk eetmoment een gebalanceerde maaltijd te nemen. Om het makkelijker te maken kun je ervoor kiezen niet per dag, maar per week te eten!

Om gezond te blijven heb je veel verschillende voedingsstoffen nodig. Het is bijna onmogelijk om elke dag al deze voedingsstoffen binnen te krijgen. Het is zonde om je hier druk over te maken en veel belangrijker om te kijken naar je eetpatroon gedurende de hele week. Eet je een dag te weinig groente, dan kun je een andere dag weer wat extra eten. Heb je een uitgebreide brunch op zondag, dan neem je de dag erna een lekkere lichte salade mee naar het werk.

Door naar je eetpatroon over de week heen te kijken houd je een gezonde leefstijl veel makkelijker vol en is het niet meteen ‘mislukt’ als er een ongezondere dag tussen zit. Er is altijd een kans om het weer in balans te brengen.

Houd het leuk en haalbaar voor jezelf en zorg dat je net zo geniet van een stukje taart als van ‘n rijk gevulde salade.

Blote voeten

Onze voeten verdienen meer aandacht. We trainen ons hele lijf, maar vergeten onze voeten. Een groeiende groep mensen in Nederland kiest ervoor om altijd op blote voeten te lopen.

Op blote voeten ga je vanzelf anders lopen. Je maakt kortere passen, loopt rechter en landt zachter. Dat loopt lichter en efficiënter. Voor wie het te ver vindt gaan om overal op blote voeten te lopen, zijn er speciale barefootschoenen. Die schoenen doen eigenlijk niets, behalve beschermen. Ze geven geen ondersteuning, hebben geen hielverhoging en geven je tenen de ruimte om zich te spreiden en te bewegen. Functioneel gezien bootsen ze het lopen op blote voeten na, maar dan beschermd.

Maar of blootvoets lopen goed is voor onze voeten, is niet zo makkelijk te zeggen.

Daarover is de literatuur in elk geval niet consistent. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat blootvoets lopen op korte termijn voor blessures kan zorgen, maar ook dat het juist knieklachten kan voorkomen.

Soms zijn schoenen beter. Bijvoorbeeld als je gevoelige tenen hebt of een verstijfd teengewricht. Een schoen met een stugge loopzool kan dan voorkomen dat er wringing en pijn in het gewricht ontstaat.

Ook bij een verminderd gevoel of verminderde doorbloeding, zoals bij diabetes, is blootvoets lopen afte raden. Als je geen schoenen draagt, kan er sneller een wondje ontstaan dat niet wordt opgemerkt of niet geneest. Win vooraf dus altijd advies in bij een voetspecialist.

Alles over vegan

Plantaardig eten is steeds meer in trek. Veel mensen kiezen voor vegetarisch eten, maar er zijn ook steeds meer veganisten. In dit artikel lees je alle ins en outs.

Veganisten eten helemaal plantaardig, geen enkel dierlijk product. Er moeten dus alternatieven gezocht worden voor vlees, vis, kaas, eieren en zuivel.

Voor vlees en vis zijn er tegenwoordig steeds meer vegan vleesvervangers te koop, gemaakt van soja (tempeh en tofu) of paddenstoelen. Veganisten koken ook vaker gerechten waarin gebruik gemaakt wordt van peulvruchten: denk aan kikkererwten of linzen.

Voor zuivel zijn er ook steeds meer plantaardige vervangers. Er is in bijna elke supermarkt sojayoghurt, havermelk en amandelmelk te vinden. Er zijn zelfs vegan varianten voor kookroom en slagroom. Een groot voordeel is dat plantaardige zuivel veel langer houdbaar is.

Kaas is lastiger te vervangen. Het heeft een unieke smaak en structuur, en is moeilijk na te maken. Strooikaas over de pasta is te vervangen door een mix van gemalen cashewnoten, knoflookpoeder en edelgistvlokken.

Eieren zijn te vervangen, afhankelijk van het recept. Soms kun je het vervangen door wat bakpoeder, soms door appelmoes.

Gezondere veganistische tussendoortjes zijn geroosterde kikkererwten, noten, pinda’s, popcorn, notenrepen, fruit, snackgroenten, olijven(tapenade) en crackers.

Veganistisch eten is een leuke uitdaging in de keuken. Je leert nieuwe smaken kennen terwijl je ook gezond bezig bent. Probeer eens een dag in de week veganistisch te eten. Je zult merken dat het reuze meevalt.
Let wel op: een veganistisch eetpatroon is niet volwaardig, je zult supplementen moeten gebruiken. Denk aan vitamine B12, en eventueel ijzer, vitamine B1, B2 en calcium.