Blog

Voeding en nachtrust

Het tijdstip van eten en het soort eten kan van invloed zijn op de slaapkwaliteit. Hier zijn do’s en don’ts te vinden voor een goede nachtrust.
Koffie kan de nachtrust verstoren door het stofje cafeïne. Dit stofje zet de hersenen, nieren, maag en darmen aan en verdrijft de vermoeidheid waardoor iemand moeilijker in slaap kan komen. Cola, chocola en zwarte en groene theesoorten bevatten ook cafeïne. Vermijd deze producten een aantal uur voor het slapengaan.

Met alcohol kun je sneller in slaap vallen, maar zorgt er ook voor dat je minder diep slaapt. Alcohol kan ook akelige dromen, meer zweten en hoofdpijn veroorzaken. De kwaliteit van de nachtrust gaat dus achteruit.

Een klein beetje nicotine kan iemand slaperig maken. Maar wanneer iemand regelmatig rookt heeft de nicotine hetzelfde effect als cafeïne. Mensen die roken komen over het algemeen moeilijker in slaap, worden vaker wakker en slapen minder diep dan niet-rokers.

Er zijn ook producten die een goede nachtrust kunnen stimuleren.
Tryptofaan is een stof waardoor iemand zich zowel plezier als slaperig kan gaan voelen. Het zit onder andere in notenpasta, yoghurt, tonijn, dadels en bananen. Het kan helpen om een van deze producten een half uur tot uur voor het slapengaan te eten.

Tryptofaan zorgt voor een stijging van serotonine in het lichaam. Het hormoon serotonine maakt iemand rustiger. Koolhydraten in volkorencrackers en volkorenbrood zorgen ervoor dat tryptofaan sneller je brein bereikt. Een lichte snack met deze koolhydraten kan dus helpen om makkelijker in slaap te komen.

De tijdstippen van eten kan ook van invloed zijn op de nachtrust. Zorg dat er minimaal 3 uur tussen de avondmaaltijd en het tijdstip van slapengaan zit. Een half uur tot uur voor het slapengaan kan er gekozen worden voor een lichte snack. Slapen met een lege maag bevordert de nachtrust niet.

Bron: Benfit.nl

Yoga

De afgelopen jaren maakten de yogascholen en yogadocenten een flinke groei in leden. De Vereniging Yogadocenten Nederland telt nu 1100 leden. In 2008 telde deze vereniging 400 leden.  

Wat is yoga nu eigenlijk? 
Bij yoga draait het om de verbinding tussen lichaam en geest. De naam is afgeleid van het woord Yuj (Sanskriet) dat ‘verbinding’ betekent. Tegenwoordig is bij veel mensen de balans tussen lichaam en geest verstoord. Bij yoga worden er oefeningen uitgevoerd om het evenwicht te herstellen. Het doel is om te leren luisteren naar je eigen lichaam.  Voor yoga hoeft men niet lenig te zijn en het is niet prestatiegericht. Tijdens de yogahoudingen worden er allerlei spieren gerekt, gestrekt en aangespannen. Het zorgt voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. Het zenuwstelsel en spieren diep in het lichaam worden ook bereikt, waardoor iemand beter kan ontspannen, herstellen en opladen. Naast lichamelijke fitheid kan yoga dus ook de mentale en emotionele gesteldheid positief bevorderen. 

Yoga is geschikt voor iedereen: van jong tot oud, met en zonder klachten, met een (verstandelijke) beperking en met gewrichtsklachten. 

Redenen om te starten met yoga: 
Meer tijd voor jezelf
Beter ontspannen
Soepeler worden
Spiritualiteit ontwikkelen
Meer bewust worden van het eigen lichaam
Meer beheersing van het eigen lichaam
Het evenwichtsgevoel verbeteren

Bron: Benfit.nl

Werkprestaties

Werkprestaties - Your Personal Training Houten

Werkprestaties worden beïnvloed door de huidige technologie. We krijgen constant berichten en notificaties binnen van onder andere Facebook, Instagram, WhatsApp en de mailbox. Deze berichtjes maken het gelukshormoon dopamine aan in het lichaam. Maar daarna blijft het lichaam naar nóg een berichtje of nóg een like op die ene foto snakken.

We hebben een brein dat doelgericht werkt, het kan maar één ding tegelijkertijd. Dat is de reden dat we niet kunnen multitasken!
Bij het binnenkomen van berichtjes via bijvoorbeeld de telefoon of mail worden we dus afgeleid en duurt het ook weer veel tijd om in het werkritme te komen.

De technologie blijft doorgroeien. Enkele tips om goede focus te houden op het werk:
1. Check maximaal twee keer per dag de mailbox. Zo kan iemand gefocust blijven op het belangrijke werk die dag.
2. Leg de privételefoon weg. Lijkt vanzelfsprekend, maar dit doen veel mensen niet. Hierdoor laten we onze telefoon niet meer onze aandacht sturen.
3. Train ten slotte je aandacht. Aandacht is het nieuwe goud. Probeer de aandacht zo lang mogelijk vast te houden bij een bepaald onderwerp. Hoe vaker dit gedaan wordt, hoe makkelijker het wordt. Mindfulness apps kunnen hierbij helpen.

Beweegtips

‘Zitten is het nieuwe roken’ is een uitspraak die we steeds vaker horen.
Dat lichamelijke beweging belangrijk is voor de gezondheid is al lange
tijd bekend, maar het wordt steeds duidelijker hóe belangrijk. 
Wie onvoldoende beweegt, kan eerder ziek worden.

Veel tips om meer te bewegen zijn al bekend, maar we kunnen er niet
vaak genoeg aan herinnerd worden! 

Stel een doel: Schrijf je bijvoorbeeld in voor een lange fietstocht,
wandeltocht of hardloopwedstrijd. Zoek iemand die samen met jou
deze strijd aan wil gaan, zodat je elkaar kunt motiveren.

Plan trainingen: Plan wekelijks trainingen en zet deze in de agenda.
Dit kan ervoor zorgen dat onverwachte plannen jouw sportmoment
bederven. 

Actief bellen: Ga tijdens het bellen met partner/vrienden/collega’s/
klanten een stukje wandelen of op en neer lopen. 

Gebruik een app: Er zijn tegenwoordig talloze apps om op een
laagdrempelige manier toch in beweging te komen. 
Een voorbeeld is de app: ‘7 minute workout’. In 7 minuten worden er
twaalf oefeningen met een pauze van 10 seconden uitgevoerd. 

Doe een 30 dagen challenge: Deze challenges zijn overal op Facebook
en internet te vinden, in talloze vormen: voor de buikspieren, billen,
benen, armen, etc.

Pak de fiets: Afstanden onder de 10 km zijn voor veel mensen goed te
doen op de fiets. Wanneer iemand van 75 kg 8 kilometer van zijn werk
woont, verbrandt deze persoon op de fiets +/- 450 calorieën per dag
extra. 

Verderop parkeren: Wanneer het geen optie is om de fiets te pakken
geen optie is kun je de auto ook verderop parkeren en het laatste stukje
wandelen.
Bron: Benfit.nl

Met of zonder schil?

Fruit en groenten eten met of zonder schil? Wat is gezond?  Door de schillen van fruit en groenten te eten wordt er minder voedsel verspild, maar zijn de schillen van fruit zo gezond als weleens gezegd wordt?

De schillen van groenten en fruit bevatten een hoog gehalte aan vezels. In aardappels bijvoorbeeld, zit de helft van de hoeveelheid vezels in de schil. Vezels dragen onder andere bij aan een gezonde stoelgang. Ze zorgen daarnaast ook voor een verzadigend gevoel. Een leuk weetje is dat vezels ook bijdragen aan de stevigheid van de schil. 
Naast vezels bevatten schillen ook veel vitamines en mineralen. In de schil van appels zitten bijvoorbeeld flavonoïden en in wortels caroteen. Deze stofjes dragen bij aan ‘n goed afweersysteem van ons lichaam. In alle groenten en fruit zit weer een andere samenstelling van deze gezonde voedingsstoffen. Variatie is en blijft ‘the key’! 
Bestrijdingsmiddelen kunnen ook een reden zijn dat mensen groenten en fruit schillen. Tot op heden is bewezen dat de risico’s hiervan verwaarloosbaar klein zijn. Je kunt ook bacteriën verwijderen door groenten en fruit af te spoelen.
Wanneer er geen schil van fruit en groenten wordt gegeten ben je niet direct ongezond bezig. Ook het vruchtvlees bevat veel gezonde voedingsstoffen. 
Bron: BenFit.nl

Ongelukkig

Iedereen voelt zich wel eens ongelukkig vanwege allerlei redenen. De ene persoon kruipt onder een dekentje, de ander wil het gevoel wegeten met ongezonde voeding en weer een ander luistert treurige muziek. Vaak lost dat het probleem op de lange termijn niet op. Welke tips en inzichten kunnen positief werken in deze situatie?

Geen enkel leven bestaat uit 100% geluk. Op sommige momenten voelen mensen zich blij en ervaren ze het gevoel heel de wereld aan te kunnen. En soms kan dit zonder duidelijke reden omslaan en voelt iemand zich minder blij en energiek of zelfs diepongelukkig.
Het is belangrijk om deze natuurlijke stemmingsomslag te herkennen bij jezelf en te accepteren als iets normaals. Dat neemt al veel frustratie, stress en verdriet weg.

Zorg voor kleine opkikkertjes, met de nadruk op kleine. Maak een gezonde maaltijd, ga een halfuurtje wandelen/sporten, zet het vuilnis aan de weg, zet de smartphone op stil/uit, knuffel met een huisdier of maak het bed op. Dit helpt stap voor stap om het dal iets minder diep te maken. Hierdoor gaat men zich steeds sterker voelen. 

Positiviteit kan de negatieve spiraal doorbreken. Verplaats de aandacht naar de dingen die goed gaan in het leven. Neem dagelijks 3 minuten de tijd en vraag je af: ‘waar ben ik vandaag dankbaar voor?’ Dit kan nep en geforceerd voelen, maar na een paar dagen is er al een stuk minder ongeluk in het leven.

Wanneer de negatieve spiraal doorbroken is, is het belangrijk door te pakken!
Zorg voor zowel een gezonde lichamelijke als mentale leefstijl. Eet gezond, beweeg en slaap voldoende en neem de tijd om te ontspannen (zoals mediteren).

Bron: Benfit

Fitnesstrends

Fitness is populair!

In 2018 deed 53% van de Nederlanders van vier jaar en ouder minimaal één keer per week aan sport. Fitness is de sport die in Nederland het meest wordt uitgevoerd. Het wordt ook wel de kameleon van de Nederlandse sport genoemd omdat er voortdurend nieuw aanbod wordt ontwikkeld. Tussen 2007 en 2018 steeg het aantal fitnessbedrijven met 78%. Er zijn al veel verschillende trends voorbijgekomen binnen deze wereld, zoals HIIT-training, pilates en circuittraining. De vier nieuwste trends van dit moment zijn: abonnementen om op verschillende plekken te sporten, de boutiquegyms, online sporten en billen-trainingen voor vrouwen. Het verbeteren van de gezondheid en in conditie blijven zijn de grootste drijfveren voor Nederlanders om te sporten.

Trend 1: abonnementen om op verschillende plekken te sporten
Deze trend is vooral zichtbaar in de Randstad. Er bestaan steeds meer abonnementen waarmee men bij meerdere sportscholen terecht kan. Zo kun je de ene dag naar de fitness op de hoek van de straat, de volgende dag naar een yogaschool en een andere dag naar een gym gespecialiseerd in kickboksen.

Trend 2: de boutiquegyms
De boutiquegyms zijn in opmars. De populariteit komt doordat er vaak hogere kwaliteit wordt geleverd, kort intensief lesgegeven wordt en men kan betalen per sessie. In sommige gevallen is er ook sprake van vernieuwende technologie en speelt het saamhorigheidsgevoel bij een kleinere sportschool een grote rol.

Trend 3: online sporten
Steeds meer mensen doen online mee aan competities. Hardlopers gebruiken bijvoorbeeld Strava om hun voortgang bij te houden en met Zwift kan er virtueel langs het strand of in de bergen gefietst worden.

Trend 4: Vrouwen trainen hun billen
Vrouwen gebruiken over het algemeen vaker cardio-apparatuur. Tegenwoordig maken vrouwen tijdens het trainen steeds meer gebruik van zware gewichten en is krachttraining geen pure mannensport meer. Mooie, ronde en strakke billen is waar veel vrouwen hard voor werken.

Bron: Benfit.nl

Beweegvakantie

Niet alle Nederlanders gaan tijdens de vakantie luieren op het strand. Naar schatting is 15 procent van de buitenlandse tripjes en 25 procent van reizen in eigen land een actieve vakantie: een fietsvakantie of wandeltrip bijvoorbeeld. Maar wat is gezonder: een actieve trip of een luiervakantie?

Vakanties zijn gezond vanwege vier redenen: Ten eerste om uit te rusten en te herstellen van werk maar ook omdat op vakantie activiteiten ondernomen kunnen worden waar plezier aan beleefd wordt, de dagindeling vrij bepaald kan worden en er veel tijd doorgebracht wordt met vrienden, familie of partners.

Lang niet iedereen hoeft fysiek uit te rusten. Bij een fysiek zware baan is het natuurlijk fijn als het lichaam tot rust kan komen. Voor bijvoorbeeld topvoetballers is het ook prettig om na een jaar vol wedstrijden het rustig aan te doen. Maar bij de meeste mensen met een kantoorbaan zal dat niet zo nodig zijn.
Er zijn vier redenen waarom mensen op vakantie gaan: Uitrusten, plezier hebben, iets leren (bijvoorbeeld tijdens culturele excursies), en de wereld of jezelf bewijzen dat je een interessant leven hebt.

Dit kan zowel op een fysiek actieve als inactieve manier. Bij een vakantie gaat het er dus niet om hoe de indeling eruitziet, het is veel belangrijker dat het past bij de persoonlijkheid en de omstandigheden. Sommige mensen komen tot rust na een heftige fietstocht, terwijl dit anderen juist stress oplevert.
Als er sprake is van piekeren of obsessieve gedachten zou het kunnen dat een actieve vakantie op dat moment beter is dan een luiervakantie. Door fysieke activiteit kan piekeren minder worden. Ook zorgt inspanning ervoor dat er hormonen worden vrijgemaakt die ontspanning bevorderen.

Maar hoe perfect een vakantie ook is, uiteindelijk is het effect maar tijdelijk. Na thuiskomst zitten de meeste vakantiegangers al snel op hetzelfde welzijnsniveau als ervoor.

Zand

Op het strand lopen voelt veel intensiever dan op gras. Wat voor effecten hebben zachte ondergronden op je workout?

Asfalt is als ondergrond stijf en weinig meegaand. Beton is zelfs nog een stukje stijver en harder. Gras, zachte paden of zand aan de andere hand zijn juist heel erg meegaand. Hierdoor is de tijd waarin je voet contact heeft met de ondergrond op zachter terrein tot wel drie keer langer dan op een hard terrein.

De demping van zacht zand is vier keer zo groot als de demping van gras. Dit betekent dat de belasting van de gewrichten en de spieren in het been veel lager is bij trainen in zand. Trainen in zacht zand leidt ook tot een hogere hartfrequentie en zuurstofopname

De spieren in het onderbeen worden zwaarder belast tijdens hardlopen in zacht zand. De oorzaak hiervan ligt in het zoeken naar stabiliteit tijdens het hardlopen.

Het trainen op een andere ondergrond heeft ook nadelen. Trainen op een maximale sprintsnelheid in het zand is niet ideaal, aangezien de maximale snelheid in zand veel lager ligt.

Trainen op een bepaalde ondergrond zorgt ervoor dat de spieren en balans zich naar die ondergrond gaan vormen. Daarom is het belangrijk om bij het trainen voor een wedstrijd te zorgen dat de training op dezelfde soort ondergrond plaatsvindt als de uiteindelijke wedstrijd.

Ube-taart

De paarse wortel uit Azië en Amerika

Ube is een paarse wortel uit Azië en Amerika die nog niet zo bekend is in Nederland. Ube wordt ook wel de paarse zoete aardappel genoemd. De smaak is licht zoet en een beetje hartig, maar volgens kenners zit de smaak tussen pistache, witte chocolade, vanille en kokos. In dit zoete recept komt de kleur helemaal tot zijn recht. De ube is meestal te koop bij de Aziatische supermarkt.

Ingrediënten voor 1 taart
Voor de taartbodem
200 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram kokosolie, gesmolten
Snufje zout

Voor de taartvulling
1 kilo ube, geschild en in stukjes gesneden
180 ml kokosmelk
1½ eetlepel bloem
1 eetlepel limoensap
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel zout
¼ theelepel cayennepeper
¼ theelepel kruidnagelpoeder

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de bodem en zijkanten van een springvorm (24 cm) in.
Meng alle ingrediënten voor de taartbodem in een grote kom en doe het deeg in de taartvorm. Maak je handen licht vochtig om te voorkomen dat het deeg eraan blijft kleven en druk dan het deeg in de vorm.
Bak de taartbodem 10 minuten in de voorverwarmde oven. Gebruik de achterkant van een lepel om de bodem voorzichtig naar beneden te duwen zodat er ruimte is voor de vulling.
Kook de stukjes ube 10 minuten. Giet af en doe deze in een blender of keukenmachine.
Voeg de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en mix het geheel tot een gladde, romige massa. Giet de taartvulling in de taartbodem en strijk de bovenkant glad. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen voordat je hem serveert in 12 punten.

Voedingswaarde
Een portie voor 1 persoon bevat:
206 kcal 3 g eiwit 31 g koolhydraten 7 g vet