Blog

Paasbrunch recepten 2021

Zoek je nog naar receptjes om de paasbrunch dit jaar toch weer speciaal te maken? Lees dan snel verder voor inspiratie!

Kikkererwtenpannenkoek met zwarte peper
Ingrediënten:
90 gram kikkererwtenmeel
240ml warm water
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel gehakte verse rozemarijn
Een snuf zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 230 graden. Meng alle ingrediënten (behalve de olijfolie) en laat 30 minuten rusten. Vet een pan in met olijfolie en giet rustig het beslag erin. Zet de pan in de oven en laat in 10 tot 12 minuten bakken tot het helemaal stevig is. Haal de pan uit de oven en bestrooi de pannenkoek met zwarte peper. Snijd in 6 stukken. Lekker met een dip of met vleeswaren.
De pannenkoek kan ook in een pan op het fornuis worden gebakken. Zet het vuur laag en een deksel op de pan tot deze gaar is.

Voedingswaarde per punt:
82 kcal, 4 gram vet, 2.8 gram eiwit, 6.6 gram koolhydraten

Spinazie-rijst pastei
Ingrediënten:
800 gram gekookte zilvervliesrijst
1 ui
1 theelepel olijfolie
15 gram Parmezaanse kaas
3 eieren
Een hand bladspinazie
½ theelepel knoflookpoeder
Een snufje nootmuskaat
Zout en peper

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Fruit de ui in een theelepel olijfolie. Klop de eieren los met wat peper, zout en nootmuskaat. Meng alle ingrediënten en vul een rond cakeblik of taartvorm met het mengsel. Bak de pastei in 35 tot 40 minuten gaar. Snijd in 8 punten en serveer warm.

Voedingswaarde per punt:
159 kcal, 2.7 gram vet, 5.8 gram eiwit, 26.6 gram koolhydraten

Doperwtendip
Ingrediënten:
200 gram diepvriesdoperwten
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels Griekse yoghurt
Verse muntblaadjes
Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze
Leg de doperwten in een schaal en schenk er wat kokend water op tot ze ontdooid zijn. Maal de ontdooide doperwten in een keukenmachine met een paar blaadjes verse munt, 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels Griekse yoghurt. Voeg water toe naar behoefte. Voeg peper en zout naar smaak toe. Lekker op de kikkererwten pannenkoek of op een snee geroosterd brood.

Voedingswaarde per eetlepel:
14 kcal, 0.8 gram vet, 0.5 gram eiwit, 1 gram koolhydraten

Core oefeningen voor thuis

Helaas zijn de sport en fitness centra nog steeds dicht en in combinatie met zittend thuiswerken kan dit ervoor zorgen dat je spieren als sneeuw voor de zon verdwijnen. De volgende oefeningen kun je makkelijk thuis doen en zorgen voor sterkere rug- en buikspieren!

Doe de oefeningen ongeveer 2 keer per week, in 3 sets. Als je geen medicijnbal hebt kun je het ook prima doen met een fles water of een zwaar boek.

Zij-plank
Ga op je zij liggen: steun op je elleboog en de zijkant van je voet en maak je lichaam recht. Houd dit 30 seconden vol. Wil je het moeilijker maken, beweeg dan je bovenste been omhoog en omlaag.

Uitvalspas met twist
Houd een medicijnbal of ander zwaar voorwerp met gestrekte armen voor je. Stap met één been vooruit in een uitvalspas en draai met je bovenlichaam. Draai je bovenlichaam weer recht naar voren, stap terug en wissel van kant. Doe dit 10 keer per been.

Plank met sprongen
Kom in plankpositie met gestrekte armen. Steun op je tenen en handen en spring met je voeten naar buiten (breder dan je schouders) en weer terug naar binnen. Herhaal dit gedurende 30 seconden.

Brug met één been
Ga op je rug liggen met je knieën gebogen. Strek één been uit en druk met je andere been je heupen van de grond tot een brug-positie. Zorg dat je heupen mooi recht blijven. Laat ze weer zakken en herhaal de oefening met je andere been. Doe dit 10 keer per been.

Schuine buikspieren
Ga op je rug liggen met gestrekte armen en benen. Span je buikspieren aan en tik (met gestrekt arm en been) met je linkerarm je rechterbeen aan. Ga terug in startpositie en herhaal met je andere arm en been. Wissel dit af, 10 keer per kant.

Angelique Versluis, klachtenbehandelaar en (sport)masseur

Wil je af van pijnklachten en/of een beperking in bewegen?
Wil je sneller herstellen na en/of beter presteren bij (sport)activiteiten?
Wil je even uit je hoofd en een ontspanmoment?
Dan vind je bij Chill Massage wat je zoekt!

Ik ben Angelique Versluis, klachtenbehandelaar en (sport)masseur. In 2009 ben ik afgestudeerd als ergotherapeut en heb vele jaren gewerkt in de revalidatiesector binnen de (complexe) orthopedie, chronisch pijn en complexe hand- arm- en schouderproblematiek.
Naast deze functie heb ik mij in de loop der jaren ook ontwikkeld tot klachtenbehandelaar en (sport)masseur door het volgen van een diversiteit aan opleidingen en cursussen. Mijn ervaring als ergotherapeut is hierbij een waardevolle toevoeging om ook tips en adviezen ten aanzien van houding en beweging te kunnen geven. Na een tijd als freelancer aan de slag te zijn geweest heb ik sinds januari 2021 elke donderdagmiddag en -avond mijn eigen praktijk Chill Massage in de praktijkruimte bij Your Personal Training te Houten.

Mijn passie en missie is om mensen te helpen van belemmerende klachten af te komen en de klachten weg te houden.

Jij en je lijf zijn uniek. Om deze reden geef ik al mijn behandelingen op maat door af te stemmen met jou. Op basis van jouw klachten en verhaal gebruik ik die elementen uit mijn ‘rugzak’ die jou echt verder kunnen helpen.

Heb je last, twijfel niet en app/bel/mail voor een afspraak!

Angelique
Chill Massage
06-38759704 / www.chillmassage.nl / info@chillmassage.nl

Waarom val ik maar niet af?

Doe je zo je best en eet je gezond ( of denk je dat..). De weegschaal erbij en je bent niets afgevallen!
Een reden om de motivatie te verliezen om vol te houden en weer terug te vallen in je oude patroon. Gevolg; je komt weer aan en dat is zonde. Er zijn een aantal redenen die op korte termijn je gewicht kunnen beïnvloeden. Dat er geen kilo’s minder op de weegschaal te zien zijn betekent dus niet dat je niet goed bezig bent!

Ik geef een aantal redenen waarom je gewicht hetzelfde kan blijven:

1. Vaak ga je ook nog extra bewegen naast het gezonde eten, wat ervoor kan zorgen dat je spierkwaliteit ( massa ) opbouwt. Spieren zijn zwaarder dan vet en dit kan het getal op de weegschaal dus beïnvloeden.
2. Je bent vezelrijker gaan eten: bij gezonder eten krijg je vaak ook meer vezels binnen. Vezels houden vocht vast. Dit is goed voor je darmen, maar kan dus wel je gewicht laten toenemen. Dit is echter geen vet, maar vocht en betekent dus niet dat je niet goed bezig bent!
3. Hormonale veranderingen door anders te gaan eten, waardoor je tijdelijk bijvoorbeeld wat vocht vasthoudt.
4. Je hebt een opgezette buik doordat je anders bent gaan eten. Wanneer je uit een voedingspatroon van weinig vezels, groenten en fruit komt kan het best even wennen zijn voor je darmen om dit te verwerken. Bouw het dus rustig op, blijf voldoende drinken en bewegen en je zult zien dat dit afneemt!
5. Meer zout in eten houd vocht vast. Ben je dus wat zwaarder na het weekend, dan kan het best zijn dat je wat extra vocht vasthoudt door die blokjes kaas of zoute crackertjes die je in de avond hebt gegeten. Dit betekent meestal niet dat je aangekomen bent in vet. Blijf goed drinken en je zult zien dat dit na 1 of 2 dagen alweer verdwenen is.

Er zijn nog veel meer oorzaken waardoor je gewicht (tijdelijk) beïnvloed kan worden, al zijn dit de meest voorkomende. Hoe kun je dan wel zien of je resultaat hebt behaald?
Vergeet die weegschaal en let op:

• Losser zittende kleding
• Verschil in de spiegel (maak regelmatig een foto van jezelf!)
• Gevoel, energie, fitheid en slaapkwaliteit
• Veranderende smaak
Dat is pas vooruitgang! Laat die weegschaal dus af en toe staan en vergeet niet te zien welke andere doelen je al hebt gehaald!

Vers pakketten, hoe gezond zijn ze?

Verspakketten zijn populair? Ze zijn relatief voordelig; alles zit er in om een maaltijd te bereiden. Hoe gezond zijn vers pakketten?

Een verspakket is een pakket met ingrediënten voor een maaltijd zoals een soep, een curry, wraps of lasagne. 1 op de 4 huishoudens koopt wel eens zo’n pakket. Verspilling wordt tegen gegaan omdat alle ingrediënten afgewogen in de juiste hoeveelheid zijn verpakt

Is het gezond?
1. Er zit vaak veel groente in, gemiddeld meer dan 200 gram per persoon. Dit zorgt ervoor dat je de dagelijkse hoeveelheid van 250 al bijna haalt. De overige groenten zou je bij de lunch of als tussendoortje kunnen eten.
2. De meeste pakketten bevatten sausjes, kruidenmixen of bouillonblokjes met veel zout, gemiddeld 2,5 gram zout per portie.
3. Wanneer het pakket ook pasta, rijst of wraps bevat is dit vaak de ‘witte’ variant in plaats van volkoren of zilvervlies.

Kortom, een pakket is soms een goede keuze. Probeer te kiezen voor pakketten waar je zelf nog wat keuzes in kunt maken. Wanneer er nog geen rijst of pasta in zit, zou ik kiezen voor de zilvervlies rijst of volkoren pasta. variant.

Bij bouillonblokjes en pakjes saus is de helft vaak ook voldoende. Hiermee verminder je de zoutinname. De andere helft kun je prima gebruiken wanneer je het gerecht zelf nog eens namaakt.

Tot slot kun je bij het toevoegen van verse producten aan het pakket, zoals gehakt, kaas of crème fraîche, kiezen voor een gezondere (magere/light/30+) variant.

 

 

Thuiswerk gym

Al voor de corona crisis wisten we dat veel ( stil ) zitten slecht is voor de gezondheid. Dat sporten gezond is weten we inmiddels ook,  maar hoe kom je aan je beweging als de sportscholen dicht zijn en je thuis moet werken?

Gelukkig zijn er veel manieren om onder werktijd te bewegen. Regelmatig bewegen helpt je botten en spieren te versterken en vermindert de kans op o.a. diabetes en hart- en vaatziekten. Dus kom regelmatig van die stoel af,  schud die spieren wakker en laat het bloed weer stromen!

1.    Rug ontspannen
Zit rechtop in de stoel met de vingers vlak achter de billen. Kantel rustig je bekken, trek je navel in en ontspan daarna. Herhaal dit minimaal 10x.

2.    Benen strekken
Strek één been en til deze rustig op. Houd even in de lucht en laat weer zakken, maar raak de grond niet aan voordat je het been weer optilt. Doe dit bijvoorbeeld 15 keer per been.

3.    Rollen
Als je een bureaustoel hebt op wieltjes kun je deze oefening uitvoeren. Rij je stoel naar achter en pak met gestrekte armen de tafel. Til je benen op zodat je buikspieren zich moeten aanspannen en trek jezelf naar het bureau en duw vervolgens je stoel weer naar achter.

4.    Hand schudden
Geef jezelf een hand waarbij de ene duim omhoog en de ander omlaag wijst. Trek zo hard als je kan zonder je handen te bewegen. Houd dit een paar seconden vast, ontspan en herhaal.

5.    Nekspieren
Leg je handpalm op je voorhoofd en duw je hoofd tegen je hand, terwijl je met je hand tegendruk geeft. Doe dit 5 seconden en ontspan dan. Je kunt de oefening ook andersom doen door je hand op je achterhoofd te leggen.

6.    Push up
Zet je handen met gestrekte armen tegen de rand van de tafel en doe push-ups (met rechte rug!)

Positief denken

Hoe leer je Positief te denken met alle maatregelen waarmee we nu moeten leven? Positief denken helpt je naar een leuker leven, maar hoe pak je dat aan?

Het is belangrijk jezelf de juiste vragen te stellen om positiever te leren denken. Vaak wordt gedacht dat je net zo lang positieve dingen tegen jezelf moet zeggen tot je ze gaat geloven. Maar je kunt er ook voor zorgen dat je na gaat denken over redenen waarom het leven heel leuk is. Zorg er wel voor dat de vragen uitgaan van een positieve uitkomst!

Hier zijn wat voorbeelden van vragen om je op weg te helpen;
1. Waarom is dit een mooie dag?
Denk bijvoorbeeld: de zon schijnt, ik heb nu meer tijd om fitter te worden. Ik ga vanmiddag een heerlijke wandeling maken.
2. Waarom wordt mijn leven steeds leuker?
Bijvoorbeeld: Ik ben gezond of ga werken aan het verbeteren van mijn gezondheid en ik word elke dag beter in mijn werk.
3. Waar ben ik vandaag dankbaar voor?
Bijvoorbeeld: een lief berichtje van mijn zus, het lekkere ontbijt dat ik vanochtend had.
4. Welke resultaten heb ik behaald?
Bijvoorbeeld: ik heb het huis gepoetst, ik heb mijn mails beantwoord.
5. Welke mensen geven mij een fijn gevoel?
Neem deze mensen in gedachten en bedenk ook waarom ze je een fijn gevoel geven.

Oefen iedere dag een aantal vragen met een positieve uitkomst. Goed idee is om ze op een briefje te schrijven en hang deze op een opvallende plek of verwerk de vragen in je ochtend-of avondroutine. Zo wordt het steeds makkelijker om positief te denken!

Groots dankbaar

Bij dezen citeer ik Ralitsa die bij mij in behandeling is voor haar rugklachten. Hier word ik zo gelukkig van, mensen helpen om weer pijnvrij te kunnen bewegen.

“Groots dankbaar en geholpen door Brian in een aantal sessies met mijn pijnlijke heup(zenuw) klachten! Wat zeer onschuldig begon als een verrekt spiertje in mijn been bleek een veel groter probleem te zijn en niet meer zo onschuldig.

Een medisch traject beginnen met een zenuwpijn in je heup kan met gemak gezegd worden dat het een van de meest rampzalige toestanden is die je kunt krijgen. Een gebrek ergens in de spieren/zenuw is immers lastig te zien op röntgenfoto’s/MRI scan en het duurt lang voordat je echt een diagnose hebt, laat staan een gericht behandelplan of dat je in de tussentijd enigszins van je pijnklachten af kan komen. In tegendeel, de boel verergert vaak juist met de dag.

Toevallig ben ik met Brian in contact gekomen en hij vroeg naar mijn fysieke klachten en waarom ik niet rechtop kon staan en lopen. Na enige conversatie paste Brian een bepaalde techniek van losmaken toe op mijn grote bilspier, ook wel de piriformus, die ik in eerste instantie even heftig ervoer, maar daarna wel maakte dat ik beter rechtop kon staan en lopen. Ook activeerde Brian een tal aan triggerpoints in mijn lage rug waardoor ik gemakkelijker in beweging kwam.

Dit had ik de weken ervoor echt niet kunnen bereiken met de normale oefeningen en zelfs pijnstillers. Ook heb ik een betere pijnvrije nacht gehad daarop. Na een aantal van deze sessies en oefeningen die Brian mij voorschreef heb ik absoluut verschil gemerkt. Daarnaast voel ik mij erg op mijn gemak bij Brian vanwege zijn kalme en kundige houding. Hij laat mij op een eenvoudige wijze zien hoe mijn lijf functioneert en dat het totale plaatje van belang is. Mentale en fysieke gezondheid gaan gepaard, hand in hand, en daar ben ik mij nu veel meer van bewust. Brian, erg bedankt voor je hulp en kunde!”                      

Leer niet met pijn te leven. Wil jij ook weer pijnvrij kunnen bewegen. Stuur me dan een mailtje. 

info@fitbybrian.com
www.fitbybrian.com

Fit for Brian

Brian

Stella “ik kan meer dan ik dacht, en dat is tof”

Veel mensen denken dat je bij een personal trainer en coach alleen komt voor het verliezen van gewicht (afvallen). Maar niets is minder waar: aankomen in gewicht, sterker worden én meer vertrouwen krijgen in je eigen kunnen. Lees hier het verhaal van Stella (25 jaar) over vertrouwen krijgen in je eigen kunnen en leren hoe je met een lichamelijke beperking toch bijna alles kunt blijven doen op sportgebied.

Twee jaar geleden stond Stella (25 jaar) volop in het bruisende studentenleven: ze studeerde economie, woonde in Amsterdam, was actief bij een vereniging, had een rijk sociaal leven en deed volop aan hockey. Dat veranderde toen ze plotsklaps een hersenbloeding kreeg. Afgelopen twee jaar heeft Stella hard aan haar herstel gewerkt. Van niet kunnen praten en lopen, naar weer gesprekken kunnen voeren en zelfstandig van A naar B kunnen bewegen.

Een intensief proces waarin ze opnieuw moest leren communiceren en bewegen. Weer leren praten en lezen, maar ook leren bewegen met haar ‘nieuwe lichaam’, haar rechterarm die helemaal verlamd is en haar rechterbeen die niet volledig functioneert en reageert op prikkels. Met de fysio leerde ze weer lopen, de trap op en af gaan, weer zelfstandig kunnen opstaan en zitten. De normale motorische bewegen voor in het dagelijks leven had ze weer onder de knie.

Echter, echt weer bewegen en sporten zoals vroeger, dat is waar Stella het liefste naar toe terug zou willen. Onder de mensen zijn en net zoals ieder ander naar de sportschool gaan om daar zelf zonder begeleiding te trainen, was Stella haar doel. Om daar te komen, en meer vertrouwen te krijgen in haar eigen kunnen, wilde Stella onder begeleiding van een vrouwelijke personal trainer gaan trainen. Via Edwin van de Sar foundation kwam Stella met Your Personal Training en Trainen met Tessa in contact.

Stella: “Ik vind het heel fijn om weer bezig te zijn en vooral om dat te doen door bij Tessa te trainen. Ik wilde weer sporten in een omgeving met andere mensen, maar wel onder begeleiding. Om zo meer vertrouwen te krijgen wat en hoe ik oefeningen kan doen. Ook wilde ik wel weer wat strakker worden in de buik, billen en benen.”

Tessa en Stella trainen nu buiten vanwege de lockdown en zelfs met beperkte middelen en materialen kan er op die manier toch worden gesport. “Ik vind het lekker om buiten bezig te zijn! Ik hoef maar kwartiertje te fietsen om bij Tessa te sporten. Dat is ook fijn. En het voelt lekker om weer oefeningen te doen en mijn spieren te voelen werken.”

De uitdaging waar Tessa en Stella samen voor stonden was samen ontdekken op welke manier Stella oefeningen straks volledig zelfstandig kan doen door wat trucjes toe te passen. “Ik merk dat mijn rechterbeen, die helemaal verlamd is geweest, maar nu wel deels kan gebruiken, sterker wordt door het trainen. Tessa geeft mij stap voor stap elke training een kleine uitdaging om mijn rechterbeen te gebruiken. Ze let er op dat ik niet stiekem mijn trucjes toepas om zo mijn rechterbeen te ontzien, maar dat we juist mijn been prikkelen. Ook ziet Tessa goed wanneer ik gefrustreerd raak als iets niet goed lukt, zoals met het maken van squats. We zijn gaan kijken hoe ik de squat wel kan maken door elastieken te gebruiken. Nu squat ik weer met wat gewicht.”

En of het trainen al effect heeft? “Ik kan bewegingen beter maken en voel dat mijn benen sterker worden. Eigenlijk ontdek ik zo dat ik meer kan dan ik dacht, en dat is tof.”

– waarom ben je bij mij komen trainen?
Ik zocht op Basic-Fit voor een vrouw met een personal training. En voor mij vind het heel fijn en ik vind het bezig zijn met Tessa.

– hoe vind je het trainen bij mij?
Net goed! Ik vind het lekker oefeningen zijn, ook buiten bezig zijn! Ik zit ook op de fiets naar Lunetten. Het is kwartiertje/20minuten fietsen net genoeg!

– wat heb je geleerd?
Veel meer!! Ik heb een hersenbloeding gehad 2 jaar geleden. Rechterbeen en rechterarm waren verlamming. Maar nu doe ik mijn rechte been het bezig gaat en krachtig zijn.

– wat wil je nog leren?
Ik wil eigenlijk minder scheef voor mijn been.
Ik wil graag sterker in mijn arm. En wil ik belangrijk voor mij dat is cardio 🙂