Skip to content

Cafeïne

Cafeïne is voor sommige mensen een wondermiddel om de dag door te komen. Maar cafeïne begint een steeds slechter imago te krijgen. Wat zijn nu precies de aanbevelingen?

Cafeïne zit onder meer in koffie, thee, energiedrankjes, cola, chocola en pre-workout sportpreparaten. Cafeïne werkt opwekkend: je ademhaling en hartslag gaan sneller. Dit kan voordelig zijn voor het sporten of het gevoel te hebben productiever te werken. Het opwekkende effect van cafeïne begint meestal binnen een uur na inname en is na ongeveer vijf uren uitgewerkt. Cafeïne kan in bepaalde situaties prestatiebevorderend werken en stond tot januari 2004 op de dopinglijst.

In juni 2015 publiceerde het Europese bureau voor voedselveiligheid dat meer dan 400 mg cafeïne (5 koppen koffie) schadelijk is voor de gezondheid. Er is in Nederland geen maximale veilige hoeveelheid voor cafeïne vastgesteld, maar dit lijkt een goede vuistregel. De gemiddelde Nederlandse man krijgt ongeveer 600 mg cafeïne per dag binnen.

In de fitness-industrie worden steeds vaker pre-workout sportpreparaten gebruikt om meer energie te hebben tijdens het sporten en betere prestaties te leveren. Sommige preparaten bevatten wel 200 mg cafeïne per portie, de helft van de vuistregel van 400 mg die het bureau voor voedselveiligheid heeft vastgesteld.

Je kunt gewenning krijgen van cafeïne: er is bij regelmatig gebruik méér nodig voor hetzelfde effect. Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je gezondheidsklachten krijgen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Mensen die gevoelig zijn, kunnen bij grote hoeveelheden cafeïne klachten krijgen, zoals rusteloosheid, beven, duizeligheid en slaapproblemen.

Kinderen onder de 13 jaar kunnen beter geen energiedrankjes en andere cafeïnerijke producten nemen. Jongeren tussen 13 en 18 wordt aangeraden niet meer dan 1 cafeïnerijk drankje per dag te nemen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, krijgen het advies geen cafeïnerijke producten te nemen, of sterk te beperken tot maximaal 1 kopje koffie per dag. Cafeïne kan schadelijk zijn voor het kind.

Copyright © Your Personal Training