Skip to content

Conditie

Hoe snel gaat de conditie, waar je zo lang en zo hard voor getraind hebt, achteruit?

Het kan gebeuren: je traint een aantal weken niet, en je conditie is weer terug bij af. Dit fenomeen heet de-training, en houdt in dat je spieren en uithoudingsvermogen verminderen als er geen trainingsprikkels zijn.

Als je langer dan een week niet traint beginnen de effecten van de-training zichtbaar te worden. Als je helemaal zou stoppen met trainen, dan heeft dat tot in lengte van jaren niet of nauwelijks invloed op de aanpassingen van botten en gewrichten. Andere aanpassingen, zoals die aan bijvoorbeeld je hart, zijn pas na enkele jaren verdwenen. De verbeterde doorbloeding (capillarisatie) van je spieren verdwijnt na enkele maanden. Kracht en uithoudingsvermogen gaan sneller achteruit, dat is een kwestie van een paar weken.

Je getraindheid is daarbij wel een factor: hoe meer trainingsjaren je in de benen hebt, des te trager het verval (en hoe sneller je weer kunt terugkeren naar je oude niveau).

Het loont absoluut de moeite om op een alternatieve manier te sporten. Daarmee kun je de grote terugval in je conditie, als hierboven beschreven, voorkomen.
 

Voor nog meer van dit soort berichten kijk op onze website: www.yourpersonaltraining.nl

Copyright © Your Personal Training