Skip to content

Deze week onze collega Martin!

Deze week komen we iets meer te weten over Martin Kocken van team Your Personal Training:

12391858_741444589289107_7754617260116453982_n

Wie is Martin?

Hoi, ik ben Martin Kocken en alweer ruim in de 40 jaar. Ik ben getrouwd met Karin en heb 2 hele lieve kinderen, Lindsay (7) en Renzo (5).

Mijn werkzame leven begon toen ik op mijn stageplek vanuit de MTS ben blijven hangen in de reparatie en onderhoud van ABNAMRO geldautomaten. Dit heb ik 3 jaar gedaan en toen vond ik het tijd voor wat anders. ICT leek me wel een interessante richting en daar ben ik uiteindelijk 8 jaar werkzaam in geweest. Toen werd het bureau-leven me toch echt te veel, ik groeide dicht en dat voelde op zijn allerminst niet erg lekker.

Begin 2009 heb ik besloten het roer om te gooien en ben ik allerlei opleidingen op het gebied van fitness gaan volgen om van mijn grote hobby, mijn beroep te gaan maken. Eind 2009 heb ik dan ook ontslag genomen (beetje dom natuurlijk, omdat ik nog geen andere baan had) en heb ik mijn opleidingen verder afgerond.

Eindelijk in mei 2010 kwam ik bij de politie Amsterdam-Amstelland terecht. Wat een unieke en mooie kans was dat! Ik werd daar sportdocent en mocht de IBT docenten ondersteunen met hun specifieke politietrainingen.

Als sportdocent gaf ik Personal Training en groepstrainingen. Dit was een enorm goede leerschool en na 3 jaar werd ik daar helaas wegbezuinigd, vanwege de toen opkomende nationale politie.

Maar geluk bij een ongeluk… Ik geloof een paar dagen later zag ik een vacature van Your Personal Training. Ik wilde altijd al voor mezelf beginnen en dit was een unieke kans die ik direct gegrepen heb. Er werd een ZZP Personal Trainer gezocht en natuurlijk heb ik direct gereageerd. En nu ruim 2,5 jaar later is dit toch wel het beste wat me is overkomen…

Naast krachttraining doe ik ook nog fanatiek aan Eskrima, een Filippijnse vechtsport die ik al ruim 18 jaar beoefen en 4e dan in ben. Alsof dat nog niet genoeg is neem ik ook regelmatig deel aan Obstacle Runs en hardloop evenementen, zoals Egmond halve marathon en Strong Viking Run.

Wat vind jij het leukst aan het vak Personal Trainer?

Eigenlijk vind ik alles leuk aan dit vak. Je leert enorm interessante mensen kennen en je bouwt een relatie met ze op. Dat vind ik het allerleukst, het opbouwen van die (vertrouwens)relatie. Als de klik vanaf het eerste moment goed zit, dan kun je echt heel goede resultaten bereiken met de mensen, wat hun doel ook is. Daarnaast zijn het soms kleine dingen die het verschil maken tussen wel of geen blessures (overbelastingen) ontwikkelen en daar aanwijzingen en tips voor geven. Dat de klant direct het positieve verschil ervaart is goud waard!

Ook op het gebied van voeding kun je veel bereiken, iedereen is anders en iedereen heeft dus een ander leven en eetpatroon. Als het eetpatroon er in mijn ogen niet goed genoeg uitziet, dan verander ik steeds kleine beetjes, zodat de veranderingen makkelijk opgenomen kunnen worden in het dagelijks leven. Op deze manier zorg ik ervoor dat klanten een leefstijl verandering ondergaan dat zeer duurzaam is en het niet een kwestie is van “volhouden”. Als dat lukt, geeft dat een enorme kick! grin-emoticon

Voor welk doel train jij?

Tja, ik denk dat mijn doelen te hoog gegrepen zijn, echter wil ik daar uiteraard (nog) niet aan geloven J. Mijn doel is om een volledige back lever, front lever, planche pushup en muscle-up zonder kip (hulp van de benen) te kunnen. Nieuwsgierig wat dit allemaal is? Kijk maar eens op youtube of google het gewoon eens, het zijn (basis) onderdelen van het Calisthenics.

Hoe ziet jouw training eruit?

Nou mijn training ziet er niet zo heel goed uit L. Ik kom er helaas weinig aan toe, maar ik zal het ongeveer beschrijven. Momenteel (omdat ik uiterlijk maar 2x per week kan) begin ik na de Warming up op de crosstrainer met 5 regular pullup’s (t/m mijn nek boven de stang) en 20 regular pushup’s (handen schouderbreedte en op borsthoogte), dit doe ik 3 setjes. Daarna doe ik 5 super wide pullup’s en 20 super wide pushup’s, ook dit doe ik 3 setjes. Hierna 5 chinup’s en 15 diamond pushup’s en ook daarvan 3 setjes.

Dan doe ik oefeningen voor mijn core (buik, onderrug regio), nl 10x rollout met halterstang en 8x toes to bar (hangen en met gestrekte armen en benen, met je tenen de stang aantikken waar je aan hangt).

Als ik dan nog zin heb doe ik nog de L-sit op het dipstation (isometrisch en tussen de 20 en 30 sec.) en direct daarna hollow body hold (ook tussen de 20 en 30 sec.)

Voor de rest ren ik ook nog tussen de 30 en 70km per week met klanten mee die buiten trainen en de (kracht of interval) oefeningen doe ik ook vaak mee.

Als mijn week het toelaat, pak ik uiteraard ook mijn benen mee. De oefeningen die ik dan vooral doe zijn: (jump)squat, (walking)lunge, single leg calf raise (kuiten), (opbouwen tot de) pistol squat en Glute Ham Raise Hinge (op je knieën zitten, voeten vast onder iets stevigs en naar voren/beneden komen met je bovenlichaam en weer terug)

Ik train dus vooral met mijn eigen lichaamsgewicht!

Hoe ziet jouw voeding eruit?

Momenteel let ik niet zoveel op mijn eten en dat komt door het jaargetijde, dat heb ik altijd in de laatste 3 maanden van het jaar…

De motivatie is dan even weg en ik ken mezelf goed genoeg om daar geen (of niet heel veel) weerstand tegen te bieden, want dat heeft bij mij geen zin. In de loop van december komt die motivatie weer helemaal terug om in januari weer vol gas te gaan.

Wel let ik altijd op mijn suikerinname doordeweeks, dan neem ik 0 toegevoegde suikers, helemaal niks en ben dan dus ook wat dat betreft heel streng voor mezelf. Dus geen snoep, gebak of wat dan ook. In het weekend lust ik wel eens wat chocolade, tja… J

’S ochtends begin ik met een smoothie met o.a. havermout, Griekse yoghurt, rauwe cacao en bosfruit. In de loop van de ochtend een appel en een banaan en met de lunch soms een salade, soms een paar sneedjes speltbrood met zalm of kip, in de middag soms niks, soms een eiwitreep o.i.d. en ’s avonds gewoon eten met het gezin, wat vooral bestaat uit groente en vlees (soms een klein beetje aardappel of volkoren jasmijn rijst erbij). Na het avondeten ben ik vaak aan het werk, dus dan eet ik niks meer.

Wat is jouw ultieme trainingstip aan anderen?

Eigenlijk heb ik 2 tips:

Tip 1: Let op de uitvoering van je oefening! Kwaliteit is beter dan kwantiteit, zeg ik altijd.

Je kunt beter de oefening perfect uitvoeren en met minder weerstand, dan heel zwaar trainen en denken dat je goed bezig bent…

Op deze manier train je je spieren zoals je op dat moment wilt en houd je blessures buiten de deur!

Tip 2: Weet je niet zeker of je goed bezig bent of wil je je leven omgooien naar een gezondere versie? Neem dan eens contact op met mij, dan bespreken we geheel vrijblijvend de mogelijkheden like-emoticon.

Check www.yourpersonaltraining.nl voor meer informatie…

1960952_741443975955835_3900278505819120992_o 179715_741444082622491_6018893487828859721_n

Copyright © Your Personal Training