Skip to content

Donker brood gezonder?

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder! Wat denk jij? Lees verder voor het antwoord…

Kleur van brood
Laten we direct maar beginnen te zeggen dat de kleur van een brood niets zegt over hoe gezond een brood is. Soms wordt een brood namelijk donkerder gemaakt met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Hierdoor kan brood dat is gebakken met witte bloem er toch donker (gezond) uitzien.

Bloem, meel en volkorenmeel
Om te bepalen hoe gezond een brood is, moet je weten waarvan het brood gemaakt is. Is dit van bloem, meel of volkorenmeel? Dit kun je eigenlijk bijna nooit aan de buitenkant van het brood zien. Doorgaans is een wit brood van bloem gemaakt, een lichtbruin brood van meel en een volkorenbrood van volkorenmeel gemaakt.

Soorten graan in brood
Brood kan verder gemaakt worden van verschillende granen. Meestal wordt er tarwe gebruikt, maar het kan ook een combinatie zijn van mais, gerst, rogge, boekweit en spelt. Dan heet het een meergranenbrood. Maar opnieuw, een meergranenbrood kan dus ook van bloem gemaakt zijn wat weer wat minder gezond is.

Wat is nu de beste keuze?
Brood gemaakt van volkorenmeel is de beste keuze. Controleer altijd het etiket op de verpakking of het schapkaartje. Als een brood verkocht wordt als volkoren, kun je ervan uitgaan dat het ook écht volkoren is omdat dit namelijk is vastgelegd in de wet.

Bron: Voedingscentrum

Gezond eten en drinken en voldoende bewegen is voor iedereen van belang. Wil jij jouw leefstijl aanpassen en kun je wel wat hulp gebruiken?
Stuur ons een mail met je vraag en/of doelstellingen (en) en wij gaan je daarbij helpen! info@yourpersonaltraining.nl

Copyright © Your Personal Training