Skip to content

Duurzaam: fruit en groenten uit het seizoen

Wil je graag wat duurzamer eten? Let dan bijvoorbeeld op dat je groenten en fruit uit het seizoen koopt. Dit is niet alleen goedkoper maar ook beter voor het milieu!

Groenten en fruit uit het seizoen zijn minder milieubelastend omdat ze vaak van dichtbij komen. Ze hoeven dan niet ver vervoerd te worden en zijn niet gekweekt in kunstmatig verwarmde kassen. Groenten en fruit uit Nederland of andere Europese landen zijn de meest duurzame keuzes: lees op de verpakking of het schap in de supermarkt waar producten vandaan komen.

Hele jaar goede keuze
Groenten: bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, prei, raapjes, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruiten, tomaat, ui, wortelen, witlof en witte kool.

Wat betreft fruit worden in Nederland alleen handperen, stoofperen, appels, aardbeien en kersen op grote schaal buiten gekweekt. Dit zijn de meest duurzame fruitsoorten. Er zijn echter ook fruitsoorten die in het buitenland worden gekweekt maar toch een lage klimaatbelasting hebben.

Denk aan abrikoos, ananas, appel, banaan, citroen, druif, granaatappel, grapefruit, kiwi, kokosnoot, limoen, mandarijn, meloen, nectarine, peer, perzik, pruim en sinaasappel.

Seizoen
Denk bij seizoensgroenten bijvoorbeeld aan de volgende producten:
– Herfst: knolselderij, pastinaak, pompoen
– Winter: rabarber, winterpeen
– Lente: asperge, komkommer
– Zomer: andijvie, courgette, suikermais

Wil je toch groenten of fruit van buiten het seizoen? Kies dan eens voor producten uit de diepvries, deze bevatten net zo veel vitamines en worden onder gunstige omstandigheden gekweekt.

 

Copyright © Your Personal Training