Skip to content

Eetgewoontes

Er wordt elk jaar een Nederlandse Voedselconsumptiepeiling gedaan: wat eten we met alle Nederlanders samen eigenlijk?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vergeleek wat Nederlanders aten in de periode van 2012-2016 met 2007-2010, toen dit onderzoek ook werd gedaan. De peiling werd gedaan onder ruim 4300 volwassenen en kinderen.

Nederlanders eten nu ongeveer 100 gram vlees per dag, een kleine daling van 8 procent. Dat kan gunstig zijn omdat minder rood en bewerkt vlees eten een verband heeft met minder chronische ziekten.

Volwassenen en kinderen zijn minder suikerhoudende drankjes gaan drinken. Volgens de laatste cijfers krijgen kinderen dagelijks gemiddeld 620 ml hiervan binnen. Bij volwassenen is dit 350 ml. Nederlanders drinken bijna 20 procent minder alcohol dan vóór 2010, jongeren zelfs 30 procent minder.

We zijn iets meer fruit en noten gaan eten, ongeveer 8 procent meer. We zijn nog geen 5 procent meer groente gaan eten. Dit verschil is helaas te klein om echt verbetering te zien in de Nederlandse gezondheid.

De voedselconsumptiepeiling laat goed zien welke kant het op gaat met ons eetpatroon, maar heeft ook beperkingen. Het onderzoek is gedaan tussen 2012 en 2016. Inmiddels is het 2018 en mogelijk zijn sommige cijfers al achterhaald. Zo kwam een andere instantie kort geleden met onderzoek waaruit blijkt dat de daling in vleesconsumptie in 2017 gestopt is.

Copyright © Your Personal Training