Skip to content

Haring

 

Het is weer haringseizoen, de Hollandse nieuwe zijn te koop. Wat zijn gezondheidseffecten van haring?

Haring is een populaire vis waar veel op gevist wordt. Hierdoor heeft de haring al lang problemen met overbevissing.
Haringen kunnen tot 1 kilogram wegen en bijna een halve meter lang worden. De maximale leeftijd is 22 jaar.

Haring valt onder de vette vis, net zoals zalm. Dit betekent dat er veel omega-3-vetzuren in de vis zitten. Deze visvetzuren zijn heel gezond voor het hart, en zijn niet te vervangen door visoliecapsules. Daarom is er een advies om 1 keer per week vette vis te eten. Vis wordt steekproefsgewijs gecontroleerd op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Dat gebeurt door de NVWA, voordat het in de winkel ligt. Daardoor is het eten van vis in Nederland veilig.
Haring bevat ook veel eiwitten, tot wel 30 gram per haringfilet. Voor sporters is deze vis dus ook een gezonde toevoeging aan het dieet.

Nederlanders krijgen te veel zout binnen, ook als er geen zout bij het koken wordt toegevoegd. Haring is helaas erg zout, óók de zure haring. Als je vaak vis eet kun je dus beter regelmatig kiezen voor een andere vissoort die niet is gepekeld.

Om het milieu zo min mogelijk te belasten is het goed te letten op keurmerken zoals MSC en ASC. Dan weet je zeker dat je goede vis eet. Ook kan haring de parasiet ‘haringworm’ bevatten. Om deze parasiet te bestrijden wordt alle haring eerst ingevroren, daarna is de haring geschikt voor consumptie.

Wist je ook dat levende haringen geluid kunnen maken? Ze laten gas ontsnappen wat een beetje sissend klinkt.

 

 

Copyright © Your Personal Training