Skip to content

Jojoën

Het is een probleem waar veel mensen tegenaanlopen: diëten, je doelgewicht bereiken, en dan weer terug jojoën naar een ongewenst gewicht, met nog wat extra kilo’s erbij. Hoe voorkom je het effect?

De eerste tip is: weet wat je eet. Het klinkt zo voor de hand liggend, maar het is ook heel belangrijk. Afvallen en aankomen komen allebei neer op je caloriebalans: hoeveel eet je en hoeveel verbruik je? Experts raden aan om bij te houden wat, wanneer en waarom je eet. Op deze manier kun je slechte eetgewoontes die een automatisme zijn geworden veel beter herkennen. Daarnaast schept het een helder beeld van je voedingspatroon en leer je meer mindful eten. Schrijf alles op of noteer het in een app.

De tweede tip is: Doorbreek je patronen. Ben je gewend altijd vanuit werk meteen naar de koelkast te lopen? Probeer dat eens te doorbreken met een briefje op de koelkast, en leid jezelf af. Bel een kennis op om eens bij te kletsen, of ga douchen. De TV aanzetten is een slecht idee: door alle reclames krijg je nog meer zin in eten.

De laatste tip: Denk anders na over voeding. Probeer de focus van eten af te halen en er niet constant mee bezig te zijn. Het is voeding voor je lichaam, brandstof, en niet veel meer dan dat. En als je zo gaat nadenken: is taart nu echt de juiste brandstof op dit moment? Heeft je lichaam dit nodig, maakt het je leven op de lange termijn beter? Of kun je beter een appel of boterham pakken om jezelf gelukkiger te maken?

Copyright © Your Personal Training