Skip to content

Sporten met een kater

Je hebt ondanks je goede voornemens tóch een avondje teveel gedronken. Is het dan verstandig om te sporten?

Wat is het beste om te doen, in bed blijven liggen óf  met een kater de sportschool in?

Het antwoord is duidelijk: sporten met een kater vergroot de kans op blessures. Het is heel waarschijnlijk dat je niet goed hebt geslapen, alcohol kan de nachtrust ernstig verstoren. Je valt sneller in slaap, maar de slaapkwaliteit is veel slechter. Spieren reageren minder snel als ze moe zijn waardoor er méér risico is om blessures op te lopen.

Alcohol zorgt voor uitdroging. Voor iedere milliliter alcohol die je drinkt, neemt je urine toe met acht milliliter. Dus tenzij je veel water drinkt naast de alcohol ben je de volgende ochtend flink uitgedroogd. Alle organen, waaronder de spieren en de hersenen, hebben voldoende vocht nodig. Bij een tekort aan vocht kan het lichaam niet meer goed koelen, moet het hart harder werken dan nodig en heb je dus minder energie voor het sporten. Daarnaast kan uitdroging zorgen voor humeurproblemen waardoor je het minder lang volhoudt.

De alcohol ‘eruit zweten’ werkt helaas ook niet. Het is waar dat een deel van de alcohol je lichaam verlaat via zweet, urine en adem. Maar je nieren moeten al extra hard werken om je uitdroging te compenseren, en dan dwing je het lichaam om zweet aan te maken. Niet slim dus.
Als je sport om vet te verbranden is sporten met een kater ook geen goed plan. Twee glazen alcohol onderdrukt het verbranden van vet gedurende een aantal uur.

Probeer ’n kater eerst op te lossen door goed te drinken, gezond te eten met veel groente en fruit, en bij te slapen. Daarna kun je weer verder met je gezonde leefstijl!

Copyright © Your Personal Training