Skip to content

Stella “ik kan meer dan ik dacht, en dat is tof”

Veel mensen denken dat je bij een personal trainer en coach alleen komt voor het verliezen van gewicht (afvallen). Maar niets is minder waar: aankomen in gewicht, sterker worden én meer vertrouwen krijgen in je eigen kunnen. Lees hier het verhaal van Stella (25 jaar) over vertrouwen krijgen in je eigen kunnen en leren hoe je met een lichamelijke beperking toch bijna alles kunt blijven doen op sportgebied.

Twee jaar geleden stond Stella (25 jaar) volop in het bruisende studentenleven: ze studeerde economie, woonde in Amsterdam, was actief bij een vereniging, had een rijk sociaal leven en deed volop aan hockey. Dat veranderde toen ze plotsklaps een hersenbloeding kreeg. Afgelopen twee jaar heeft Stella hard aan haar herstel gewerkt. Van niet kunnen praten en lopen, naar weer gesprekken kunnen voeren en zelfstandig van A naar B kunnen bewegen.

Een intensief proces waarin ze opnieuw moest leren communiceren en bewegen. Weer leren praten en lezen, maar ook leren bewegen met haar ‘nieuwe lichaam’, haar rechterarm die helemaal verlamd is en haar rechterbeen die niet volledig functioneert en reageert op prikkels. Met de fysio leerde ze weer lopen, de trap op en af gaan, weer zelfstandig kunnen opstaan en zitten. De normale motorische bewegen voor in het dagelijks leven had ze weer onder de knie.

Echter, echt weer bewegen en sporten zoals vroeger, dat is waar Stella het liefste naar toe terug zou willen. Onder de mensen zijn en net zoals ieder ander naar de sportschool gaan om daar zelf zonder begeleiding te trainen, was Stella haar doel. Om daar te komen, en meer vertrouwen te krijgen in haar eigen kunnen, wilde Stella onder begeleiding van een vrouwelijke personal trainer gaan trainen. Via Edwin van de Sar foundation kwam Stella met Your Personal Training en Trainen met Tessa in contact.

Stella: “Ik vind het heel fijn om weer bezig te zijn en vooral om dat te doen door bij Tessa te trainen. Ik wilde weer sporten in een omgeving met andere mensen, maar wel onder begeleiding. Om zo meer vertrouwen te krijgen wat en hoe ik oefeningen kan doen. Ook wilde ik wel weer wat strakker worden in de buik, billen en benen.”

Tessa en Stella trainen nu buiten vanwege de lockdown en zelfs met beperkte middelen en materialen kan er op die manier toch worden gesport. “Ik vind het lekker om buiten bezig te zijn! Ik hoef maar kwartiertje te fietsen om bij Tessa te sporten. Dat is ook fijn. En het voelt lekker om weer oefeningen te doen en mijn spieren te voelen werken.”

De uitdaging waar Tessa en Stella samen voor stonden was samen ontdekken op welke manier Stella oefeningen straks volledig zelfstandig kan doen door wat trucjes toe te passen. “Ik merk dat mijn rechterbeen, die helemaal verlamd is geweest, maar nu wel deels kan gebruiken, sterker wordt door het trainen. Tessa geeft mij stap voor stap elke training een kleine uitdaging om mijn rechterbeen te gebruiken. Ze let er op dat ik niet stiekem mijn trucjes toepas om zo mijn rechterbeen te ontzien, maar dat we juist mijn been prikkelen. Ook ziet Tessa goed wanneer ik gefrustreerd raak als iets niet goed lukt, zoals met het maken van squats. We zijn gaan kijken hoe ik de squat wel kan maken door elastieken te gebruiken. Nu squat ik weer met wat gewicht.”

En of het trainen al effect heeft? “Ik kan bewegingen beter maken en voel dat mijn benen sterker worden. Eigenlijk ontdek ik zo dat ik meer kan dan ik dacht, en dat is tof.”

– waarom ben je bij mij komen trainen?
Ik zocht op Basic-Fit voor een vrouw met een personal training. En voor mij vind het heel fijn en ik vind het bezig zijn met Tessa.

– hoe vind je het trainen bij mij?
Net goed! Ik vind het lekker oefeningen zijn, ook buiten bezig zijn! Ik zit ook op de fiets naar Lunetten. Het is kwartiertje/20minuten fietsen net genoeg!

– wat heb je geleerd?
Veel meer!! Ik heb een hersenbloeding gehad 2 jaar geleden. Rechterbeen en rechterarm waren verlamming. Maar nu doe ik mijn rechte been het bezig gaat en krachtig zijn.

– wat wil je nog leren?
Ik wil eigenlijk minder scheef voor mijn been.
Ik wil graag sterker in mijn arm. En wil ik belangrijk voor mij dat is cardio 🙂

Copyright © Your Personal Training