Skip to content

Wel of geen extra eiwitten voor vrouwen?

Rennende vrouw

Worden vrouwen nu wel of niet ”te gespierd” door eiwitten? Er bestaat nog wat onterechte verwarring over. (Hier wordt bedoelt de inname van extra eiwitten in combinatie met training). Vrouwen willen over het algemeen niet te groot en gespierd worden, dus proteïne (shakes) of extra eiwitten in de vorm van vaste voeding, zijn niet geschikt voor vrouwen. Deze gedachte is vaak ten onrechte aanwezig bij vrouwen. Het is goed om nog eens een aantal zaken te benoemen en omschrijven, waar dit mee te maken heeft.

Hieronder staan 5 redenen voor vrouwen, waarom zij niet ‘’te gespierd’’ worden van eiwitten. Door een combinatie van eiwitten en (beter) trainen, kunnen vrouwen hun gewenste lichaam creëren. We gaan er even van uit dat een gewenst lichaam voor een vrouw, strak en slank is.

 

1: MINDER SPIERMASSA

Je weet waarschijnlijk dat vrouwen veel minder spiermassa hebben dan mannen. Dit wil niet zeggen dat je als vrouw geen spieren op kunt bouwen, maar wel dat de grens van het ontwikkelen van maximale spiermassa bij vrouwen veel lager ligt dan bij mannen. Inname van extra eiwitten zal je dus niet zo snel ”te gespierd” maken.

 

2: MINDER TESTOSTERON

Je lichaam heeft testosteron nodig om spieren op te kunnen bouwen. Dit is een hormoon dat enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van spieren. Er wordt gezegd dat mannen 10-15 keer meer testosteron in het lichaam hebben, dan vrouwen. Spiermassa opbouwen gaat ook bij mannen niet vanzelf. Hiervoor is veel tijd en discipline nodig. Hieruit kun je concluderen dat het als vrouw dus bijna onmogelijk is om ‘’te gespierd’’ te worden. Hiermee wordt een dagelijkse proteïne shake bedoelt of extra voeding dat rijk is aan eiwitten.

 

3: ENERGIEBALANS NEGATIEF

Aangezien we het hier over fanatieke vrouwen hebben die al veel sporten, is er grote kans op een negatieve energiebalans. Dit houdt in dat ze meer energie verbruiken, dan dat ze met voeding binnenkrijgen. Je voeding aanvullen met proteïne kan dus zeker bijdragen aan de opbouw van je spieren, zonder aan te komen in vet. Daarnaast is het essentieel voor je herstel.

 

4: KRACHTTRAINING

Krachttraining heeft veel positieve effecten op het lichaam. Tijdens het trainen worden je spieren afgebroken en moeten je spieren voldoende herstellen. De inname van voldoende eiwitten bevordert het herstel en leidt op lange termijn tot meer spiergroei. Krachttraining zorgt ook nog eens voor een hogere vetverbranding. Zo bouw je als vrouw door goede krachttraining een slank en strak lichaam op.

 

5: VERZADIGING

Naast dat eiwitten voor de opbouw en het herstel van je spieren zorgen, geven ze ook een gevoel van verzadiging. Je hebt minder snel een hongergevoel en nuttigt dus uiteindelijk minder kcal. En ze hebben nog meer belangrijke functies. Zo vergroot een grotere spiermassa je stofwisseling en helpt het bij het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel.

Copyright © Your Personal Training