Skip to content

Zand

Op het strand lopen voelt veel intensiever dan op gras. Wat voor effecten hebben zachte ondergronden op je workout?

Asfalt is als ondergrond stijf en weinig meegaand. Beton is zelfs nog een stukje stijver en harder. Gras, zachte paden of zand aan de andere hand zijn juist heel erg meegaand. Hierdoor is de tijd waarin je voet contact heeft met de ondergrond op zachter terrein tot wel drie keer langer dan op een hard terrein.

De demping van zacht zand is vier keer zo groot als de demping van gras. Dit betekent dat de belasting van de gewrichten en de spieren in het been veel lager is bij trainen in zand. Trainen in zacht zand leidt ook tot een hogere hartfrequentie en zuurstofopname

De spieren in het onderbeen worden zwaarder belast tijdens hardlopen in zacht zand. De oorzaak hiervan ligt in het zoeken naar stabiliteit tijdens het hardlopen.

Het trainen op een andere ondergrond heeft ook nadelen. Trainen op een maximale sprintsnelheid in het zand is niet ideaal, aangezien de maximale snelheid in zand veel lager ligt.

Trainen op een bepaalde ondergrond zorgt ervoor dat de spieren en balans zich naar die ondergrond gaan vormen. Daarom is het belangrijk om bij het trainen voor een wedstrijd te zorgen dat de training op dezelfde soort ondergrond plaatsvindt als de uiteindelijke wedstrijd.

Copyright © Your Personal Training